Kolacja Degustacyjna - Dziczyzna

Kolacja Degustacyjna - Dziczyzna | 02.03.2019 | Zamek Kliczków

Już 2 marca 2019 o godzinie 20:00 w Zamku Kliczków odbędzie się kulinarna uczta dla miłośników dziczyzny.


Dziczyzna to dawny, zamkowy przysmak, którym zajadali się władcy Kliczkowa. Dziś dziczyzna powraca do Zamku Kliczków w wielkim stylu kolacji degustacyjnej w wykonaniu Szefa Kuchni Mariusza Kucharczaka – laureata prestiżowego konkursu Wine & Food Noble Night 2018, gdzie właśnie zasłynął on daniem z dziczyzny. Kulinarne aranżacje dań inspirowane oryginalnymi przepisami z książki "Za stołem w Kliczkowie" zapewnią wszystkim miłośnikom dziczyzny niesamowitych wrażeń smakowych. Podczas wieczoru zamkowi myśliwi ubarwią kolację opowieściami na temat tradycji łowieckich.

 
 

Menu:

    Przystawka - Grzegorz Fic:
    Pasztet z zająca, chrupka z dyni, kiszone zielone pomidory, konfitura z żurawiny, sos z octu malinowego

    Zupa - Mariusz Kucharczak:
    Consommé z dzikich przepiórek, jajko przepiórcze, makaron, kapusta, czarnuszka

    Danie główne – Grzegorz Fic:
    Polędwiczki z sarny, wolno gotowany boczek z dzika, pietruszka z białą czekoladą, sos jałowcowy, gąbka grzybowa

    Danie główne – Mariusz Kucharczak:
    Policzki z dzika, pasternak z gruszką, demi, winogorno, chipsy z pasternaku - danie, które wygrało Fine&Food Noble Night 2018

    Deser – Konrad Wieczorek:
    Chrobotek reniferowy, syrop klonowy, czekolada, jagody

    Deser II – Konrad Wieczorek:
    Karmelizowany borowik, lody z palonego mleka, suszony kogel-mogel

Cena:

kolacja: 150 PLN za osobę
kolacja i paring wina: 280 PLN za osobę

Mariusz Kucharczak:

  • Szef Kuchni Grupy LEO (Zamek Kliczków, Folwark Książęcy, Karczma Młyńska – Hotel Tumski, Barka Tumska – SŁODOWA 10)
  • Laureat prestiżowego konkursu kulinarnego Wine&Food Noble Night 2018: I miejsce w kategorii danie główne oraz II miejsce w kategorii przystawka
  • W pracy zawodowej poszerzał swoją wiedzę poprzez staże w restauracjach takich jak: Atelier Amaro, Senses, Aruana w Hotelu Narvil
  • W swojej kuchni chętnie wykorzystuje produkty od lokalnych dostawców, z danego regionu, ceni sobie tradycje danego miejsca
    i stara się z nich czerpać inspiracje do nowych dań

Grzegorz Fic:

  • Szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej fine diningowej restauracji ALBERTINA Restaurant & Wine, wyróżnionej w przewodnikach: Michelin Main Citnies of Europe 2018 – dwa komplety sztućców – więcej informacji o restauracji znajdziesz TUTAJ
  • Swoje ponad 15-letnie doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w prestiżowych restauracjach w Europie i w krakowskich butikowych hotelach
  • Twórca menu wielokrotnie docenianego i wybieranego podczas licznych delegacji i wizyt dyplomatycznych w Polsce
  • Specjalizuje się w ambitnej kuchni śródziemnomorskiej, nowoczesnej interpretacji kuchni polskiej, niebanalnych połączeniach menu podążającego zgodnie z porami roku, w którym zawsze pamięta o owocach morza i dziczyźnie

Konrad Wieczorek:

  • Krakowski kucharz, z zamiłowania cukiernik, członek zespołu Grzegorza Fica w fine dinningowej restauracji Albertina
  • Ponad 10 letnie doświadczenie zdobywał w krakowskich restauracjach. Razem z Grzegorzem jest współtwórcą menu dla wybitnych postaci ze świata polityki i show biznesu
  • Jego przygoda z cukiernictwem zaczęła się w roku 2013. Od tamtej pory regularnie podnosi swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursach i warsztatach w całym kraju. Jego pasja i kreatywność doprowadziła go kilkukrotnie do finałów mistrzostw Polski ExpoSweet, gdzie w roku 2018 jego deser „Jabłko & Krówka” został uznany przez sędziów czwartym deserem w kraju
  • Specjalizuje się w kuchni nowoczesnej, z uwagą śledząc nowości i trendy na światowym rynku gastronomicznym. Inspiracje do swojej pracy czerpie z natury, obserwując otaczający nas świat przyrody, co można zauważyć w jego deserach, często nazywanych przez gości dziełami sztuki

Znajdź nasze wydarzenie na Facebook’u - KLIKNIJ TUTAJ

Już teraz zarezerwuj swój pobyt w Zamku Kliczków i udział w tej niesamowitej uczcie kulinarnej!

Zarezerwuj miejsce już teraz!

Liczba miejsc ograniczona!

Zapraszamy do Zamku Kliczków!

Zadzwoń! 75 734 0 700

Napisz! recepcja@kliczkow.com.pl